Blog, Kültéri ajtók

A kültéri ajtó méretek műanyag, fa és acél ajtó esetén

Dió színű kültéri acél HiSec bejárati ajtó, hőszigetelt üvegbetéttel

Mindenképpen ellenőrizzük a számításainkat


Azt előre leszögezzük, hogy egy cikk alapján nem lehet ajtócserét felelősségteljesen végrehajtani, mert minden helyzet más, így adódhatnak komplikációk, illetve az egyoldalú kommunikáció miatt egyéb félreértések. Ezért a kültéri ajtó csere alkalmával a legjobb, ha szakemberre hagyatkozunk.

De, milyen kültéri ajtó méretekben gondolkozhatunk pontosan?

Fontos, hogy mielőtt ez alapján ajtót vásárlunk tisztázzuk a méreteket egy eladóval, különben elképzelhető, hogy rossz méretben gondolkodunk és nem a megfelelő ajtót fogjuk megvásárolni. Úgy tűnhet elsőre, hogy felesleges túlgondolni a dolgot, de mivel több szabvány is van a magyar piacon a kültéri ajtó méretek kapcsán, így tényleg szükség van az elővigyázatosságra.  Ha pedig a küszöb méretet nem vesszük figyelembe, akkor szintén probléma fog adódni az új ajtóval. Ha túl nagy ajtót választunk, akkor falbontásra lesz szükség, ha túl kicsit, akkor pedig a fal méretét kell megnövelnünk, amiatt, hogy a kültéri ajtó mérete rosszul lett meghatározva. Azt is érdemes végiggondolni, hogy melyik irányba nyíljon az ajtó. Egy keskenyebb terasz esetén például célszerű befelé nyíló ajtóban gondolkodnunk, hogy kényelmesen elférhessünk, illetve szeles időben a nyitott ajtóval sem lesz egyéb problémánk. 

Kültéri ajtó méretek

Létezik egy Németországban honos DIN mérettáblázat a magyar szabványon túl, emellett névleges és tényleges értékről is beszélhetünk. Általában egyébként a műanyag kültéri ajtók esetében 210 centiméterszer 90 vagy 100, esetleg 140 centiméter magasság a legelterjedtebb méret. Beltéri ajtók esetében változhat a méretezés. A magasság tekintetében egyébként főleg a fa ajtóknál 210 és 260 centiméter közötti értékkel is találkozhatunk. A szélességet illetően pedig vannak a 90-en kívül 110, 140 centiméteres ajtók is.

Részletesebben az ajtók méretéről

A műanyag ajtók viszonylag olcsón hozzáférhetőek és szép megjelenésük lehet, ám a biztonság szempontjából sok esetben könnyű őket áttörni. Azonban az is az előnyökhöz tartozik, hogy nem rozsdásodnak.

Fa ajtó esetében a leggyakoribb méret a 110 × 210 és a 140 × 210 centiméter. Természetesen arra is van lehetőség, hogy egyedi igény és méret alapján gyártassuk le az adott ajtót. Ez azonban általában jóval drágább.
Sőt, gondolkodhatunk kétszárnyú ajtóban is, melynek nagyobb a mérete a normál ajtóhoz képest és a mellékszárny kisebb a főszárnyhoz viszonyítva.  A fa ajtók szintén nagyon szépek, azonban idővel elvetemedhetnek, főleg, ha nem megfelelő minőségből készültek el. Emellett ápolásra is szorulhatnak, ami a csiszolásban és festésben nyilvánul meg. Biztonsági szempontból azonban jobb választás lehet a műanyag ajtónál.
Acél bejárati ajtó kapcsán a kültéri ajtó méretek tekintetében nálunk a következőkkel lehet találkozni, melyek nagyjából 90%-ban le is fedik az igényeket hazánkban: 85 x 205,  89 x 202, és 95 x 205 centiméter. Az acél ajtók szavatolják a legnagyobb biztonságot. Arra kell figyelni, hogy jobb minőségű modellekben gondolkozzunk, mert ezek az ajtók elkezdhetnek rozsdásodni.