Blog

Mi a hőhíd és létezik hőhídmentes bejárati ajtó?

hisec-technikai-ajto-zsaner-tomites

Mi a hőhíd és mennyire létező dolog ez?

A rövid válasz az, hogy igen is meg nem is. Kezdjük ott, hogy hőhíd minden esetben van, ugyanis hiába szigetelt a családi házunk tökéletesen, vannak geometriai hőhídak is. Még akkor is, ha kör alakú a ház alapterülete és nincsenek sarkai. Bár nem jellemzőek a kör alapterületű házak. A hőhíd azért alakul ki, mert a hőmérsékletkülönbség nyáron és télen is megmutatkozik hazánkban, hiszen télen hideg van kint és szeretnénk, hogy bent meleg legyen. Nyáron pedig ennek az ellenkezője történik. Ezekre a problémákra meg kell találnunk a megoldást, különben kialakulhat a penészgomba, ami akár asztma, illetve tüdőbetegséget is létrehozhat. Természetesen meghatározó, hogy megfelelő módon lett-e szigetelve a ház, mely a teraszra és a ház sarkaira is vonatkozik, de a nyílás zárók minősége is meghatározó.

Mire érdemes figyelnünk, hogy minél kisebb legyen a hőhíd?

Nincs tökéletes megoldás, minimális hőhíd mindenhol lesz. Ha csak azt vesszük alapul, hogy a tégla és a közte lévő cement szigetelése is különböző, így nem tud egy homogén részt létrehozni a szigetelés tekintetében. A kültérre nyíló bejárati ajtó nem árt, ha hőszigetelt és uv védelemmel is el van látva. Éppen ezért érdemes például fém hőhídmentes bejárati ajtókban gondolkodni.

Emellett arra is ügyeljünk, hogy megfelelő hőfok legyen a házban

A régebbi, nem flexibilis anyagok nem nagyon szeretik a nagy hőingadozásokat, akár a burkolat is megrepedhet a dilatáció miatt. Emellett lényeges szempont, hogy rendszeresen, legalább napi egy-kétszer szelőztessünk 5-10 percet. Ezalatt nem hűlnek ki a falak, de a levegő kicserélődik. Természetesen huzatot is csinálhatunk, akár ventilátor segítségével és így gyorsabban megtörténik a kiszellőztetés. Tehát mikor családi házra bejárati ajtó beépítésén gondolkodunk, akkor először ezt vegyük alapul. Hiába tökéletes az ajtó, ha mellette a fal problémát okoz ugyanis létrejöhet a hőhíd.  Az is előfordul, hogy belülről próbálják a házat szigetelni, ami újabb gondot okoz. Hiszen a pára lecsapódása miatt a víznek köszönhetően bepenészedhet az adott falfelület. 

Az összes lényeges egyéb szempont fém kültéri ajtó vagy egyéb kültéri bejárati ajtó esetén 

 Az első tehát a szigetelés maga, hogy a hőhíd mértékét csökkenteni tudjuk. Emellett nyilván meghatározó, hogy tetszik-e nekünk az adott ajtó. Talán ennél is fontosabb, hogy mennyire praktikus. Például rendelkezik-e uv állósággal. Az is meghatározó, hogy mekkora biztonságot ad. Az általunk forgalmazott Hisec kültéri ajtók természetesen ezeknek a tényezőknek megfelelnek és duplazárasak, így valódi biztonságot adnak.
Meghatározó, hogy a mai változó világban mennyire érezheti biztonságban magát, ezért nem elhanyagolható szempont, hogy milyen könnyen lehet feltörni az adott ajtót. Betörés alkalmával ráadásul, ha éppen otthon vagyunk, még különféle inzultus is érhet minket. 

Legyen hőhíd-mentes és megfelelő áron elérhető 

Lényeges momentum továbbá maga az ára a kültéri ajtónak. Nyilván nem lehet mindegyik szempontnak megfelelni, de ha példának okáért minden tényező megfelelő és jó minőségű ajtóhoz juthatunk akár annak az árán, hogy kicsit többet fizetünk, akkor feltételezhetően előnyös üzletet kötünk. Ha azonban rossz minőség fejében kell ajtót vásárolnunk, akár kedvezőbb áron, azt könnyen megbánhatjuk később. Emellett az ember általában nem túl gyakran cseréli le az ajtót az ingatlanján, ilyenkor érdemes biztosra menni és a megfelelő minőséget választani. 

A hőhíd elkerülető, vagy visszább szorítható

Ha pedig üvegezett kültéri bejárati ajtóban gondolkodunk, akkor számítani kell arra, hogy a pára lecsapódása az üvegen fog megtörténni, mert ott lesz a leghidegebb pont. Ezt ellensúlyozni lehet például fűtésként is használható klímával, mely a párátlanító funkcióval is rendelkezik. Természetesen páramentesítő készülékek is vannak, amik segíthetnek, de maga a fűtés főleg az ablak környezetében felmelegítve a levegőt ki is szárítja azt. 

Fehér egyedi dekorcsíkos kültéri acél HiSec bejárati ajtó

Fehér egyedi dekorcsíkos kültéri acél HiSec bejárati ajtó

Miért válasszon minket?

Az általunk elérhető kültéri HiSec acél ajtók kiváló minőségűek és 2008 óta foglalkozunk beltéri biztonsági HiSec ajtók forgalmazásával, ezáltal elég sok tapasztalatra tettünk szert az évek során. Először hazánkban, majd egész Európában megkaptuk a védjegyet a HiSec ajtók forgalmazását illetően. Azért is választottak minket az ügyfelek, mert a jó minőség, kedvező áron érhető el nálunk. Könnyedén, kényelmesen ki tudja választani, hogy melyik kültéri ajtóban gondolkodik éppen és azonnal meg is rendelheti.

Ha felmerült Önben bármilyen kérdés keressen minket és készségesen segítünk Önnek!