Ajanló, Blog

Kültéri pinceajtó csere kell, de milyen legyen?

Prémium-68 Aranytölgy színű kültéri acél HiSec bejárati ajtó üvegbetéttel

 Kültéri pinceajtó kiválasztásakori szempontok

Már hozzávetőlegesen 60-100 e forintos áron lehet kültéri pinceajtót vásárolni. Ám, ha rosszul választunk, akkor később nagy árat fizethetünk emiatt. Ha ugyanis rosszul van leszigetelve az adott kültéri pinceajtó, akkor a rezsiszámlánk megugorhat, ami a 2022 augusztusa óta a rezsicsökkentett érték felett tetemes összeg lehet. Emellett, ha nem elég strapabíró, vagy könnyen áttörhető az ajtó, akkor ebből elég sok bosszankodásnak leszünk kitéve.  Az is lehet, hogy a végén egy másik kültéri pinceajtót kell megvásárolnunk a le és felszereléssel együtt, így sok-sok pénzt dobhatunk ki az ajtón. Éppen ezért szenteljünk pár percet erre a cikkre, hogy ezt alaposan végiggondoljuk elejét véve annak, hogy sok pénzt és időt hajítsunk ki az ablakon.

Milyen lehetőségek vannak

Műanyagból készített mellék bejárati ajtók nagyon kedvező áron érhetőek el. Ezeknek a felső része általában üvegezett. Ám fontos megvizsgálnunk, hogy hány rétegű az üveg és maga a kamra. Ha túl vékony, akkor érdemes átgondolnunk, hogy van-e rá szükség egyáltalán. Nyilván előnyös lehet, ha a napfény be tud sütni az ablakon, ami télen és persze nyáron is felmelegítheti picit az adott helyiségeket. Emellett látható messzebbről is, ha valaki közelít az ajtó felé. Előfordulhat, hogy ezek az ajtók csak 90 fokban, befelé nyílnak. Emellett nem érik el a 200 centiméter magasságot és 100 centiméter szélességet. Ezt alaposan gondoljuk át, mert ebből szintén adódhat probléma.

Kültéri pinceajtó beépítését is bízza szakemberre

Fontos, hogy csak szakképzett emberrel egyeztessünk, ha az illetőnek csak felületes tudása van, mivel sok ezer terméket értékesítenek az adott helyszínen, akkor belefuthatunk téves infókba. Meg kell vizsgálnunk nemcsak az ajtó, hanem ajtókeret stabilitását is. Ha az ajtó csak egy ponton záródik, akkor kevésbé stabil és biztonságos. Persze ez attól is függ, hogy milyen célra akarjuk használni. Az is előfordulhat, hogy ajtózárat nem is kapunk mellé, így azt is külön meg kell vásárolnunk, figyelve arra, hogy kompatibilis legyen az ajtóval. A küszöb minősége is meghatározó, csakis rozsdamentes megoldásban gondolkozzunk. A változó időjárás a kültéri pinceajtót, így gyorsan kikezdheti. Emiatt igen hamar tönkremehet az ajtó.

A kültéri pinceajtó anyaga ha megvan akkor jöhetnek a további szempontok

Azt is végig kell gondolnunk, hogy jobb vagy bal oldalon legyen a kilincs. Mindig a praktikusságot kell szem előtt tartanunk. Általában kültéri pinceajtó kategóriát nem is találunk, hanem csak kültéri ajtók jelennek meg az interneten a találatok között. Az azonban mindenképpen fontos, hogy csakis kültéri ajtóban gondolkodjunk. A beltéri ajtók ugyanis nagyon hamar tönkre tudnak menni. A pincében amúgy is más hőmérsékleti tényezők uralkodnak, mely sok esetben konstans 12 fokot jelent a helyiségektől függően. Kívülről azonban a hideg, a meleg, a különféle csapadékok, pára és napvény is nagy hatást gyakorolhat rá.

Az ajtó megjelenése, kinézete is meghatározó tényező, de talán a kültéri pinceajtók esetében nem ez a legfontosabb szempont, hanem a fent felsorolt szempontok.