Ajanló, Bejárati ajtó, Blog

Milyen kültéri bejárati ajtó méretek vannak?

Prémium-68 Aranytölgy színű kültéri acél HiSec bejárati ajtó üvegbetéttel

Ha éppen felújításra vagy ajtócserére adjuk a fejünket, első lépésben rendelkeznünk kell a kültéri bejárati ajtó méretekkel. Vannak különféle szabványméretek, de ezek sok esetben különböznek egymástól.

Ha egyedi méretekkel szeretnénk kalkulálni és saját méret alapján gyártatnánk le ajtót, akkor szinte biztos, hogy magasabb árral kell számolnunk. természetesen ettől függetlenül lehetnek egyedi igényeink, mely miatt ez a megoldás lesz a legjobb számunkra. 

Fontos azt is figyelembe vennünk a kültéri bejárati ajtó méretek megállapításánál, hogy egy ajtónak több funkciója van. Az egyik szempont maga az esztétikai megjelenés. Mégiscsak az ajtó látványát a házunkhoz, lakásunkhoz társítani, mely az első benyomást adja meg vendégeink számára. Nyilván nem mindegy, hogy ilyen formában mit kommunikálunk a külvilág felé. 

Emellett a biztonság, a hő és hangszigetelés is egyaránt lényeges momentum, így ezekre is fordítsunk kellő figyelmet mikor a kültéri bejárati ajtó méretek iránt érdeklődünk. 

Az is elképzelhető, hogy a pontos méretek meghatározásához is érdemes igénybe venni szakember segítségét. Utólag ugyanis ez okozhat problémát a számunkra. Ha az ajtó túl pici, akkor a fal méretét kell megnövelni, ha túl kicsi, akkor pedig bontásra lesz szükség, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a téves mérettel rendelkező ajtót telepítsük. Ez biztos, hogy többletköltséggel fog járni. 

Problémát okozhatja a kültéri bejárati ajtó méretek felvétele tekintetében, hogy figyelembe kell venni a küszöb magasságának a méretét is. Ami pedig a szabványméreteket illeti a két legfontosabb érték az ajtó szélesség és a magassága. Nagyjából ez az érték a magasságot illetően 210 és 260 centiméter között mozog.

A szélesség sok esetben 90 centiméter, de léteznek 110 vagy akár 140 centiméter szélességű ajtó is. Ez esetben az sem mindegy, hogy milyen anyagból készült el az adott ajtó. Más paraméterrel rendelkező lehet egy műanyag ajtó, a fa ajtóhoz képest.

Általunk acél ajtók érhetőek el, amik biztonsági szempontból a lehető legbiztonságosabbak és nem szoktak elvetemedni. Egyébként a fa ajtókat illetően általában 110×210, illetve 140×210 centiméter a szabványméret. Műanyag ajtók esetében pedig a legnépszerűbb a 90×210, emellett a 100×210 és a 140×210 centiméteres ajtók.

Ha más méretre van szükségünk, akkor nemcsak a legyártatás költsége hárul ránk, hanem első lépésben meg kell terveztetnünk az adott ajtót az általunk preferált méretben. Ha pedig speciális, például kétszárnyú ajtóra van szükségünk, akkor azzal kell számolnunk, hogy a kültéri bejárati ajtó méretek esetében a mellékszárny kisebb lesz a főszárnynál. Emellett az ajtó zár is más módon kerül telepítésre, mert nem a falba, hanem másik ajtószárnyba kell majd elhelyezni.

Összefoglalva, ha kültéri bejárati ajtó méretek iránt érdeklődik, akkor első lépésben gondolja végig, hogy konkrétan milyen alapanyagú ajtót szeretne, annak mik a pontos méretei és ezután vásárolja csak meg az adott ajtót, ha biztos a méretekben. Sok bonyodalomtól tudja így magát megkímélni.