Bejárati ajtó, Blog

Kültéri dupla bejárati ajtóról a legfontosabb tudnivalók

A dupla bejárati mi is?

 kültéri dupla bejárati ajtót parasztajtónak is szokták nevezni. A külső ajtó általában fából készül el és a közvetlenül utána található másik ajtó a küszöb túlsó oldalán rendszerint üvegbetéttel rendelkező fa ajtó. Ez azt jelenti, hogyha a külső ajtó van egyedül bezárva, akkor általában nem megfelelő a szigetelés. Ilyenkor ugyanis a kültéri dupla bejárati ajtó belső eleme nyitva van és emiatt könnyen lehűlhet a ház. Ugyanis a külső ajtó egyfajta szélfogó csupán. Ha bezárjuk, akkor a fény sem fog bejutni, a Nap nem tud besütni, így nehezebben is melegszik fel télen a ház.

A dupla bejárati ajtó előnye

A kültéri dupla bejárati ajtó esetén van arra lehetőség, hogy nyitva hagyjuk a szélfogó, külső ajtót és a második belső ajtót bezárjuk, ami a legjobb szigetelést adja. Ebben az esetben a fény be tud sütni és olyan, mintha egy üvegajtónk lenne.

A dupla bejárati ajtó hátránya

Hátránya, hogy szeles időben – mivel a külső ajtó többnyire kifelé, a belső ajtó pedig befelé nyílik -, ide-oda mozgathatja a külső ajtót a szél. A kültéri dupla bejárati ajtó további hátránya, hogy macera mindig mind a két ajtót kinyitni. Sokszor a szúnyogháló felszerelése is nehezebb emiatt. Továbbá, mivel a fa sok esetben elvetemedhet, a két ajtó közti szigetelés sem lesz túl hatékony. Ugyanis a szigetelés nagy részét az adná, hogy levegő réteg van a két ajtó között, mely nem mozog. Ha azonban elvetemedik az ajtó, akkor ez már nem mondható el. 

Mennyire szigetel jól a dupla bejárati ajtó?

A kültéri dupla bejárati ajtó hatékonyabb szigetelése miatt lehetne egy hőszigetelős függönnyel ellátni az ajtót belülről. Főleg, ha gyakori télen a forgalom. Ez azonban tovább komplikálja a dolgot, mert így nemcsak a két ajtót kell külön-külön kinyitni és becsukni, hanem még a függönyt is el, majd vissza kell húzni. Ezért talán a legbölcsebb, ha kültéri dupla bejárati ajtó helyett egy normál, jól szigetelt ajtót választunk. 

Prémium-68 Kültéri acél HiSec bejárati ajtó Antracit színben, hőszigetelt üvegbetéttel

Prémium-68 Kültéri acél HiSec bejárati ajtó Antracit színben, hőszigetelt üvegbetéttel

Olyat, ami szép, letisztult, megfelel a mai trendeknek. Jó minőségű és elérhető áron megvásárolható. Ezek mind fontos szempontok. Ha nem szigetel például megfelelően, akkor óriási rezsiszámlát fizetünk, főleg, ha nincs leszigetelve megfelelően a ház és a többi nyílászáró sem megfelelő minőségű.

Az ingatlan szigetelése is befolyásoló tényező

Az is elképzelhető, hogy még nincs leszigetelve a lakása, háza, de ha később leszigeteli, akkor csak emiatt ajtót cserélni pénzkidobás lenne. Ezért, ha már úgy döntött, hogy új kültéri ajtót vesz, vagy a régit lecseréli, akkor csakis megfelelő szigetelésű ajtóban gondolkozzon.   Az, hogy elnyerje tetszésünket, szintén nem kérdés. Az általunk forgalmazott acél ajtók, az eredeti HiSec minőséget szavatolják és a fehér színtől a fa hatású ajtók mind rendelkezésre állnak. Speciális fóliával ugyanis könnyen el lehet érni a fa kinézetű hatást egy acél ajtó esetében is.

Ráadásul az acél ajtó talán a legnehezebben törhető át, így biztonsági szempontból is kiváló megoldás. Nem véletlen, hogy sokan döntenek emellett a megoldás mellett.