Beépítés, Blog

A kültéri ajtó beépítéssel és a legfontosabb információkkal

premium-acel-hisec-ajto-nyitott-zarszerkezet-2

A garancia érvényesítéséhez fontos, hogy szakszerű legyen a kültéri ajtó beépítése

Mindig hozzáértő szakemberrel végeztesse el ezt a munkálatot, egyéb esetben mindenki csak saját felelősségére tudja beszerelni az ajtót, és e leírás kapcsán mi nem tudunk ezzel kapcsolatosan felelősséget vállalni! Tekintsük át a garanciában foglalt leírást, mert a helytelen használat, vagy szakszerűtlen beépítésből eredő károkra ez nem terjed ki. Számtalan szemléletes videó található az interneten a kültéri ajtó beépítéséről, ezeket is érdemes átnézni. Ám a legjobb szakemberrel dolgoztatni, mert hiba esetén – ami sokszor később realizálódik -, sok felesleges energiát, pénzt dobhatunk ki az ablakon. Emiatt a HiSec azt tanácsolja, hogy közvetlenül a HiSectől rendelje meg és építtesse be az acél ajtóját, mert viszonteladóink munkájára nem tudunk garanciát vállalni, csak a sajátunkéra!


Nagy vonalakban a kültéri ajtó beépítésének lépései

Panel lakás esetén:

az ajtó bontása után egy kisebb csonkkal találhatjuk szembe magunkat, amit, ha nem szakszerűen bontunk le, vagy keresünk rá más megoldást, akkor az ajtó nem fog megfelelően záródni. Illetve, ha nem figyelnek a párhuzamosságra, megfelelő rögzítésre, akkor az ajtó “eltekeredhet” ami nem megfelelő zárást eredményez.

A kültéri ajtó esetén:

beépítés során első lépésben meg kell néznünk, hogy a falnyílás mérete megegyezik-e  a beépítésre váró ajtó méretével.
Példának okáért az „N” méret 100 x 210 centimétert takart. Fontos, hogy az ajtó két oldalánál és fent 2 centiméteres hézaggal számoljunk. Ha azonban ez a hézag számottevően nagyobb, abból szintén problémák adódhatnak a kültéri ajtó beépítésénél.Ezután a szintezésnek nagy jelentősége lesz, miután az ajtót beillesztettük a helyére. Ezt követően szokták a tokot a felső sarokpontokon átmenetileg rögzíteni. Nem mindegy azonban, hogy hol ékeljük ki a pontokat. 

Mindig ellenőriznünk kell a munkálatok során, hogy mind a függőleges, mind a vízszintet figyelembe véve dolgozunk-e. Rögzítésre kerülnek a tok. Ezután ellenőriznünk kell, hogy akadálymentesen nyitható, illetve csukható az ajtó. A zár felől a tok felső részét is be kell állítanunk, hogy az ajtólap pontosan párhuzamosan találkozzon a tokkal, majd ezt is rögzíthetjük.  A maradék réseket, hézagokat általában purhabbal tudjuk befedni, ami szigetelés gyanánt is kiváló megoldás. Miután a megszáradt felesleges purhabot levágtuk sziloplaszttal tudjuk a vízzáró réteget elhelyezni védve a purhabot. 

premium-acel-hisec-ajto-metszeti-kep-1

premium-acel-hisec-ajto-metszeti-kep-1

Karbantartás gyanánt ügyeljünk mind a beépítésnél mind a későbbiek folyamán arra, hogy a nedvesség hamar kiszáradhasson és rendszeresen be legyenek olajozva az egymáson csúszó, mozgó alkatrészek. Erősebb tisztítószerek pedig kárt okozhatnak az ajtó felületén. Nagyjából ezek a legfontosabb információk a kültéri ajtó beépítésével kapcsolatosan.