acél biztonsági ajtó, Ajtó beépítése, Beépítés, Blog, Kültéri ajtók

Miért érdemes kültéri fém bejárati ajtó beépítését kérni?

Prémium-68 Kültéri acél HiSec bejárati ajtó Antracit színben, hőszigetelt üvegbetéttel

Sokféle anyagból lehet a bejárati ajtaja, mi viszont a kültéri fém bejárati ajtó mellett tettük le a voksunkat

Számos ajtó közül választhat, de a kültéri fém bejárati ajtó a legbiztonságosabb és legpraktikusabb. Ez azért van így, mert a műanyag ajtókat általában könnyen át lehet törni. A fa ajtók pedig elvetemedhetnek és rendszeresen le kell csiszolni és festeni őket. Természetesen léteznek olyan műanyag ajtók, amik acél erősítéssel vannak ellátva, illetve a fa ajtók is elkészülhetnek minőségi alapanyagokból, megfelelően impregnálva, ém ezek általában drágák. Az acél ajtók sok esetben nem megfelelő szigeteléssel rendelkeznek. Az alumínium ajtókról ez már szerencsére nem mondható el. Ezeket az ajtókat impregnálni sem kell.  A kültéri fém bejárati ajtók azonban ellenállóak és biztonsági szempontból is a legjobb választásnak bizonyulnak.

A biztonság mérése kültéri fém bejárati ajtó esetében

Prémium-68 Kültéri acél HiSec bejárati ajtó Antracit színben, hőszigetelt üvegbetéttel

Prémium-68 Kültéri acél HiSec bejárati ajtó Antracit színben, hőszigetelt üvegbetéttel

Az RC1 osztályú ajtó csak alapvető védelmet nyújt. Ez azt jelenti, hogy viszonylag hamar be lehet törni. Sok esetben még különleges szerszámokra sincs ehhez szükség, egy csavarhúzó is megteszi. Az RC6-os érték nagyjából azt jelenti, hogy harcedzett betörő, komoly eszközökkel is legalább 20-30 percet elbabrál az ajtóval mire kinyitja. Az is előfordulhat, hogy egyszerűbb az ablakon keresztül betörni, de nagyobb tárgyak eltulajdonítása már nem biztos, hogy ezáltal megoldható. Igaz, nem is ez a fő célpont általában és belülről lehet, hogy könnyebben kinyitható az ajtó. A biztonságon kívül egyéb paramétereket is vizsgáljunk meg az ajtó kiválasztása előtt.

Akusztikus paraméterek

Az RW hangszigetelési index mutatja meg számunkra azt, hogy az adott ajtó hány decibellel csökkenti a kinti hangokat. Ez főleg forgalmas, zajos helyen lehet kulcsfontosságú. 


A szigetelés hatékonysága

Az U hőátadási tényező határozza meg, hogy milyen mértékben van leszigetelve az adott ajtó. Ennek egyre nagyobb szerepe van, mivel 2022 augusztusától konkrét értékhez kötötte a kormány a rezsicsökkentett értéket a gáz és villamos energia tekintetében. Az U tényezőnek 1,3 W/m2K érték alatt kell lennie. Minél kisebb ez a szám, annál jobb a szigetelési faktora az adott ajtónak. A kültéri fém bejárati ajtók esetében így ez is egy fontos kritérium. Lehetőség van utólag is gumiszalaggal, vagy vastag függönnyel javítani ezen az értéken, de a legjobb hatást a gyárban erre a célra elkészített minőségi ajtók biztosítják. A szigetelésbe fektetni mindig jó megoldásnak tűnik, mert nyáron bent tarthatjuk a meleget a lakásban, házban, télen pedig ugyanez elmondható a hidegről. 

Egyéb szempontok

Maga az esztétikai megjelenés is lényeges szempont a kültéri fém bejárati ajtók esetén. Választhatunk üvegbetéttel rendelkező modellek közül. Ezek általában edzett üveget tartalmaznak. Fontos, hogy ezek is megfelelő szigetelést biztosítsanak a kellő kamra és üvegrétegnek köszönhetően. Webshopunkban, illetve mintaboltunkban a kültéri fém bejárati ajtókkal kompatibilis okos zárat is vásárolhat, így távolról is vezérelhető az ajtó, ha gateway-jel és wifi-vel, okostelefonnal is rendelkezik. Ezáltal bárhonnan és bármikor eldöntheti, hogy ki és mikor léphet be az ajtón.