acél biztonsági ajtó, Bejárati ajtó, Blog

Biztonsági ajtó – teljes biztonság

hatkazettas-havastolgy-acel-ajto-zarva

A biztonsági ajtó a betörők ellen

Statisztikák szerint a betörések száma lassú emelkedést mutat. Túlnyomórészt a bejárati ajtón keresztül jutnak be a betörők. Ők elsősorban azt tartják szem elött, hogy minél gyorsabban, kevés zajjal jussanak be a lakásba. Miután ezt a biztonsági ajtók szinte lehetetlenné teszik, sokszor meg sem kísérlik a behatolást. 

Mi is a biztonsági ajtó feladata?

A betörőt elbizonytalanítja az, hogy a biztonsági ajtók miatt elég nagy kockázatot kell vállalni ugyanis egyre nehezebb feltörni ezeket az ajtókat.  A bejárati ajtóknál elsősorban a funkcionalitás, biztonság, kényelem fontos és csak ezután jöhet szóba az esztétikum, de a HiSec minőségi ajtók esetében a gyártó mindkét szempontra nagy hangsúlyt fektet. A bejárati ajtóknál nagyon fontos követelmény a megfelelő anyag felhasználása és az ajtó beépítésének szakszerű elvégzése is.

Milyen anyagból készüljön az ajtó?

A legstabilabb az acél, utána a fa, és a műanyag. Bár bizonyos műanyag ajtók nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek.

Valencia - 5 kamrás műanyag bejárati ajtó kültérre is

Valencia – 5 kamrás műanyag bejárati ajtó kültérre is

Mi szükséges a biztonsági ajtó gyártásához?

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint elsősorban szükség van megfelelő anyagra, ami lehet fém, fa, vagy vegyes felhasználás (fém és fa kombinációja). Az acél ajtó a legerősebb, szinte áttörhetetlen ajtóként funkcionál. A fának pedig keményfának kell lennie, puhafa csak akkor jöhet szóba, ha az megegyezik a keményfa tulajdonságaival. Ezzel nem szokott probléma lenni és esztétikai szempontból is minden elvárásnak megfelel, azonban az ára szinte megfizethetetlen. Minimum 3 pontos záródás, ahol a reteszek minimum harminc centiméteres távolságra helyezkednek el egymástól. Ugyancsak fontos követelmény, hogy az ajtók jó minőségű zárral és kilinccsel legyenek felszerelve, mert csak így lehet biztonsági ajtóról beszélni.

A biztonsági ajtó rögzítése

Már említettük, hogy nagy figyelmet kell fordítani az ajtók rögzítésére, de arra is figyelni kell, hogy megfelelő méretű rést hagyjunk a purhabnak. Hiába szerelünk fel jó minőségű bejárati ajtót, ha annak rögzítése nem megfelelő. Ekkor ugyanis feltörhető az ajtó, elvetemedhet. 

A HiSec márka

A HiSec biztonsági ajtó már régóta ismert a piacon. A márkát a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) is magasabb kategóriába sorolta a biztonsági ajtó kategórián belül. Az EU-ban is védett márkaként bejegyzésre került. A biztonsági ajtónak három követelménynek kell megfelelnie: kifogásolhatatlannak kell lennie a toknak, ajtólapnak és a zárnak.

Lássuk, hogy a megkívánt követelmények hogyan teljesülnek a HiSec bejárati ajtóknál

 

  • Az ajtó anyaga 7 centiméter vastagságú acél, mely védelmet nyújt minden mechanikai, fizikai és kémiai behatás ellen, így szinte lehetetlen áttörni. Tűzgátló, a lángok sem jutnak át rajta. Az ajtólapban elhelyezett acélmerevítés biztosítja az ajtó stabilitását, illetve megakadályozza az ajtótokból történő kiemelését. Néhány, védelemmel ellátott zsanér is ezt a célt szolgálja.
  • A fúrás, törés ellen védett acélbetétes kilincs védő pajzs védi a zárbetétet. 
  • A zárszerkezet tizenöt plusz egy ponton záródik.
  • A reteszelés 5 ponton, 3 irányban biztosított.
  • A tokszelvény másfél milliméter vastag acéllemezből készült, ez biztosítja a stabilitást és a zárszerkezet pontos illeszkedését. 

Ezen bejárati ajtók feltörése szinte lehetetlen feladatot jelent a bűnözőknek. Már maga a HiSec márkanév is elriasztja őket.

Milyen a HiSec biztonsági ajtó kivitelezése?

Mindegyik biztonsági ajtó megállja a helyét esztétikai szempontból is.  A vevők különböző modellek közül válogathatnak. Megtalálható az ajtó fényes és a matt változatban: sötétmogyoró, mogyoró-barna, aranytölgy és cseresznye színekben. Létezik jobbos és balos kivitel.

Mikor igazán biztonságos a biztonsági ajtó?

Miután igen bonyolult szerkezetről van szó, fontos, hogy az szakszerűen legyen beépítve. Nagy figyelmet kell fordítani a vízszintes és a függőleges pontos beállításra. A különböző vasalatok beállítása is eléggé bonyolult. Így a biztonsági ajtó csak akkor lehet igazán biztonságos, ha egy tapasztalt szakértő végzi az ajtó beszerelését. Természetesen ebben is segítségére vagyunk, sőt a régi ajtót is elszállítjuk kérésére.

További felmerülő kérdéseivel forduljon szakembereinkhez, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére személyesen miskolcon vagy online.