Blog, Kültéri ajtók

Felülvilágító ablakkal rendelkező bejárati ajtó

Miért nőtt meg Tata és Tatabánya területén a kültéri és beltéri ajtók kapcsán az oldalvilágító és felülvilágító ablak iránt az igény? Egyáltalán mi ez?


Eredeti HiSec, minőségi bel és kültéri, illetve biztonsági ajtók és okos zárak kereskedésével foglalkozunk több, mint 10 éve. Egyre több az elégedett ügyfeleink száma és webshopunkban az egész ország területéről, illetve ezen kívül miskolci mintaboltunkban is megvásárolhatóak termékeink. 

Amire figyelmesek lettünk az az, hogy Tatabánya és Tata területéről egyre többen keresik az általunk forgalmazott megoldások közül a felülvilágító ablakkal rendelkező megoldást.  De mit is jelent ez pontosan? Ez fog kiderülni ebből a cikkből.

Mit értünk pontosan az ajtók oldal és felülvilágítóin?

Bejárati ajtók régóta rendelkeznek oldalbevilágító és felülvilágító ablakkal, főként a kültéri bejárati ajtók. Az oldalbevilágító gyakorlatilag az ajtó folytatása, mely a nyíló szárny mellett található. Ez lehet jobb vagy bal oldalon is. Úgy kell elképzelni, mint egy kiegészítő szárnyat az ajtó teljes méretében a magassága vagy szélessége tekintetében, annak folytatásaként. Lehet fix és nyitható. Ha nyitható, az azért praktikus, mert így nagyobb tárgyak be vagy kivitele esetén könnyebben elférünk az ajtónál. Az oldalvilágító és felülvilágító ablak nem rendelkeznek külön tokkal és műanyagból vagy fából készülnek el az ajtó anyagához hasonlóan. A felülvilágító pedig az ajtó fölött található. 2,4 m felett itt azonban általában osztott megoldásban lehet csak gondolkodni. 

Megkülönböztetjük a felülvilágító és oldalvilágító ablakot beltéri és bejárati ajtók esetén. Beltéri  ajtó esetén csak amiatt merül fel az igény erre a konstrukcióra, hogy több fény jusson el az egyes szobákba. Ezek azonban már nincsenek egybeépítve. Sőt, a beltéri ajtók esetében az ajtó felszerelése után szokták beüvegezni a felülvilágító ablakot miután levették a pontos méretet, vagy inkább befalaztatják biztonsági okokból.

Ha meglévő ajtóról beszélünk és szeretnénk az oldalvilágító ablakot megszüntetni, akkor érdemes telebetétes változatra váltani. Ezáltal válaszfalként funkcionál az adott nyílászáró ezen része. 

A szellőztetésben is segítségünkre van a felülvilágító ablak 

Ez természetesen csak bejárati ajtók esetében igaz. Régebben ugyanis a felülvilágító ablak oldal irányba volt nyitható ezeknél az ajtóknál, azóta azonban már bukó-nyíló pozícióba is helyezhető az ablak. Ezáltal a szellőztetés is megoldott az ajtón keresztül. Ha azonban ez távműködtetésű, akkor több helyre lesz szükségünk.
Reméljük sikerült tisztázni az oldalvilágító és felülvilágító ablak lényegét és Ön is kedvet kapott, hogy tőlünk vásároljon eredeti HiSec ajtót. 

 
Megrendelőink véleményét figyelembe véve folyamatosan fejleszti a gyártó az ajtókat, zárakat, kiegészítőket, ami kínálatunkban megtalálható.